İnsanın kendi kokusunu alamamasının bir açıklaması varmış! Koku körlüğü nedir ve neden kendimizi diğer insanlar kadar iyi koklayamıyoruz? Cevabı için okumaya devam edin?
Kaynak: https://www.iflscience.com/odor-fatig…
Hiç parfüm sıktıktan sonra bir aile üyesi parfümün ne kadar güçlü olduğu konusunda yorum yaptı mı?
2014 yılında yapılan bir çalışmada, insanların bir trilyondan fazla kokuyu ayırt edebildiği ortaya çıkmıştır.
Çok çalışan burunlara sahip olmalarına rağmen, insanlar belirli bir kokuya karşı duyarsızlaşabilir veya koku körü olabilirler.
Bu durum koku yorgunluğu olarak bilinir.
Koku alma duyumuz tüm tanıdık kokulardan o kadar yorulmuştur ki kokuyu algılamayı bırakmaya karar verir.
Monell Kimyasal Duyu Merkezi’nde psikolog olan Pamela Dalton, 2016 yılında Washington Post’a verdiği demeçte şöyle söyledi:
“Uzun süreli adaptasyonda meydana gelen şey, normalde bu kokulara tepki veren reseptörlerin birkaç hafta boyunca bombardımana tutulduktan sonra neredeyse kapanmasıdır.”
“Bunu görme ya da işitme duyularında göremezsiniz.”
“Bir sese ya da görüntüye adapte olabilirsiniz, ancak genellikle sistemler oldukça hızlı bir şekilde iyileşir. Hassasiyeti yeniden kazanmanın iki ya da üç hafta sürmesi çok özel bir durum.”
İnsanların kendi kokularını alabildikleri durumlar vardır;
Bunun nedeni, kendimize özgü vücut kokumuza o kadar uyum sağlamış olmamızdır ki, herhangi bir küçük değişiklik yüzümüze bir tokat gibi gelebilir.
Kendinizi bir kez daha koklamak istiyorsanız, bunun üstesinden gelmenin yolları vardır.
Bunlar arasında kıyafetlerinizi vücudunuzdan uzakta koklamak, temiz ellerinizi kafa derinizde gezdirip parmak uçlarınızı koklamak gibi bazı nefes testleri yapmak sayılabilir.
Ya da yakın ve güvendiğiniz arkadaşlarınız varsa, onlara kokup kokmadığınızı sorabilirsiniz.