Kritik ifade siteden kaldırıldı: ABD’nin Tayvan politikası değişiyor mu?

Amerikan CNBC kanalının internet sitesinde yer alan habere göre, Bakanlık, sitesindeki Tayvan bölümünde yazan “ABD’nin, Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğine” dair ifadeyi kaldırdı.

Sitede yapılan yeni düzenlemede, Tayvan’ın ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile teknoloji ve yarı iletken geliştirme projelerinde işbirliği yaptığı vurgulanarak Washington yönetiminin, Ada’nın uluslararası örgütlere üyeliğini “uygulanabilir durumlarda” destekleyeceği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün e-postayla yaptığı açıklamada, söz konusu değişiklikler “rutin” olarak değerlendirilerek “(Sitedeki) Bilgi notu, kamuoyunu Tayvan ile gayriresmi ilişkimiz hakkında bilgilendirmek amacıyla güncellenmiştir” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, “Her iki tarafın da statükoyu tek taraflı olarak değiştirmesine karşıyız. Boğazlar arasındaki diyaloğu destekliyor ve boğazlar arası farklılıkların barışçıl yollarla, baskı olmadan, boğazın her iki tarafı için de kabul edilebilir şekilde çözülmesini ümit ediyoruz” ifadeleri yer aldı.

Washington yönetiminin “Tek Çin” politikasına bağlılığını sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, “ABD, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumaya kararlıdır” ifadesi kullanıldı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Lin Chia-lung, “ABD-Tayvan ilişkilerine yönelik destek ve olumlu duruş” olarak değerlendirdiği tutumdan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, söz konusu değişikliklere ilişkin yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao Zıdong önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasında yaşanan iç savaşta galip gelen komünistler, 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının Ada’da devam ettiğini ileri sürerek, burada geçici hükümet kurmuştu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasındaki ayrılık hala sürüyor.

Son yıllarda Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artıran Pekin yönetimi, Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için gerekirse güç kullanımını dışlamayacağını vurguluyor.

Related Posts

İzmir Milletvekili Kâya Ösen: AKP elini yine halkın cebine attı

İzmir Milletvekili Kâya Ösen: AKP elini yine halkın cebine attı

Antalya’da denizde erkek cesedi bulundu!

Antalya’nın Muratpaşa ilçesi açıklarında denizde erkek cesedi bulundu. Üzerinden kimlik çıkmayan kişinin yabancı uyruklu olabileceği değerlendiriliyor.

Vatikan’da yeni papa için seçim bugün başlıyor

Vatikan’da Katolik Kilisesi’nin yeni papasını belirlemek için seçim (Konklav) bugün başlıyor. Bu seçim, son yarım yüzyılın en belirsiz ve dramatik Konklav’ı olarak nitelendiriliyor.

BM’den İsrail’e Gazze tepkisi: Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını genişletme planına karşı olduklarını belirterek, “Her türlü zorla yerinden etme savaş suçudur.” açıklamasında bulundu.

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

CHP, HSK seçimlerinden çekildi: “Yargıyı rakiplerinizi telef etmek için kullanacaksınız”

İsveç, savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 3,5’ine çıkarmayı hedefliyor

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO müttefiki devletlerin savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt içi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 3,5’ine çıkarılması yönünde karar alacaklarına inandığını söyledi.