Konuralp pirincinin ekimi alanı devlet desteğiyle arttı

Konuralp Pirinci Üretimi Ata Tohumlarıyla Devam Ediyor

Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmezi Konuralp pirinci, adını aldığı bölgede geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor. Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme (TAKE), Genç Çiftçi ve Kırsal Kalkınma projeleri ile desteklenen Konuralp pirinci üretimi, geçen yıl coğrafi işaret tescili alarak daha da önem kazandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Düzce Valiliği tarafından sağlanan desteklerle birlikte, Konuralp pirinci ekim alanı ve üretici sayısında belirgin artışlar yaşandı. Özellikle sertifikalı tohum hibesi ve modern ekipman desteği sayesinde çeltik ekim alanı iki yılda neredeyse ikiye katlandı.

Düzce Valiliği’nin sağladığı dron ve kurutma tesisi gibi teknolojik desteklerle genç çiftçilerin ilgisini çeken Konuralp pirincinin üretimi, geleneksel tarım yöntemlerinin modern teknolojiyle harmanlanmasıyla bu yıl daha verimli bir şekilde gerçekleşecek.

Geleneksel Üretim Yöntemi Modern Teknolojiyle Buluşuyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Burak Durna, Konuralp pirincinin yıllardır aynı topraklarda dededen toruna geçen geleneksel üretim metodunu sürdürdüğünü belirtti. Tarım Bakanlığı ve Düzce Valiliği tarafından yıllık desteklerin sürdüğünü dile getiren Durna, çiftçilerin aldıkları desteklerle ürün verimliliğini artırdıklarını vurguladı.

Genç çiftçilerin tarımda daha fazla yer alması için projeler yapıldığını ve teknolojinin tarımdaki rolünün giderek arttığını belirten Durna, “Çeltik yetiştiriciliğinde gençlerimiz dron ve diğer teknolojileri kullanarak ürün kalitesini artırıyor. Hastalık takibi programlarla yapılıyor ve verimlilik artıyor. Gelecek yıllarda tarım ve üretim sektörünün daha da önem kazanacağını düşünüyoruz.” sözlerini sarf etti.

Devlet Destekleri Üretimi Artırıyor

Üretici Orhan Aktepe, babasından öğrendiği tarım mesleğini devam ettirerek Konuralp pirinci üretimine devam ettiklerini belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin sağladığı desteklerin kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Aktepe, teknolojinin işlerini kolaylaştırdığını ve verimliliği artırdığını söyledi.

Ürün verimliliğini artırmak için teknolojiyi aktif şekilde kullandıklarını belirten Aktepe, genç çiftçilerin tarım sektöründe daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayarak, “Dronlar sayesinde sektörümüzdeki su kullanımını azalttık ve tohumlama işlemlerini daha etkin hale getirdik. Bu topraklara sahip çıkmak ve gelecek nesillere güzel bir miras bırakmak önemli.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara yatırılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 TL tarımsal destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını açıkladı.

2025 zamlı emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Emekli maaş zamları, 3 Temmuz günü belli oldu. Buna göre SSK-Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri ikinci 6 aylık dönem için yüzde 16.67 oranında zam aldı. Peki, 2025 zamlı emekli maaşı ne kadar oldu? En düşük emekli maaşı ne kadar?

Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanma sinyali

Euro Bölgesi’nde haziran ayına ait bileşik PMI 50,6’ya, hizmet sektörü PMI ise 50,5’e yükselerek son 3 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Maliye Bakanı ağladı Londra borsası çöktü

İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves muhalefet milletvekillerinin eleştirileri karşısında göz yaşlarını tutamadı. Londra borsası bakanın istifa edeceği endişesiyle satışa geçti. Sterlin/dolar paritesi 1,36 doların altına kadar düştü.

TÜİK’ten emekli ve memura büyük darbe. Memurların net maaşı belli oldu

TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması emekli ve memurları üzdü. En düşük emekli maaşı 16.880 TL, memur maaşı 50.502 TL olacak. ENAG ise gerçek enflasyonu gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyonunu yüzde 1 …

Rus rublesi en çok değer kazanan para birimi

Rus rublesinin bu yılın ilk yarısında dolara karşı en çok değer kazanan para birimi olduğu ortaya çıktı.