Kalp krizine giden sessiz tehlike!

Prof. Dr. Yavuz’dan Hipertansiyon Uyarısı

Prof. Dr. Yavuz, hipertansiyonun genellikle belirti vermediğine dikkat çekerek, hastaların hekime başvurmaktan çekindiklerini ifade etti. Bu nedenle, hastaların düzenli olarak tansiyonlarını ölçtürmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Yavuz, “Sağlıklı bireylerin yılda en az bir kez tansiyonlarını ölçtürmeleri önemlidir. Yüksek tansiyon durumunda ise daha sık takip edilmelidir” şeklinde konuştu. Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocukluk döneminden itibaren kazanılması gerektiğine de vurgu yaptı.

Ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği tuz miktarının yaklaşık iki katı tüketildiğini belirten Yavuz, bu durumun hipertansiyon gelişimini artıran önemli bir faktör olduğunu dile getirdi.

Hipertansiyon hastalarının dahi düzenli kontrollerini ihmal ettiğini söyleyen Yavuz, “Sadece tansiyon ilacı kullanmak yeterli değil, tansiyonun düzenli olarak kontrol altında tutulması gerekmektedir. Büyük tansiyonun 14, küçük tansiyonun ise 6 seviyelerinde olması, kalp, böbrek ve akciğer hastalıklarından korunma açısından önemlidir. Ayrıca, aile hekimlerine düzenli başvuruların artırılması, tedavilerin düzenli olarak gözden geçirilmesi ve tuz tüketiminin azaltılması da gerekmektedir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Düzenli kontrollerin yaşamı kurtardığını belirten Yavuz, “Tansiyonun kontrol altına alınması durumunda kalp yetmezliği ve felç hastalığının yarıya yakınını, kalp krizlerinin ise dörtte birini önleyebileceğimizi bilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.