Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

Beynin Ana Yakıtı Artık Sadece Glikoz Değil: Yağ Da Enerji Kaynağı Olabilir

Uzun yıllardır beyin için ana yakıt olarak glikoz biliniyordu. Ancak ABD’deki Well Cornell Medicine araştırmacılarına göre, nöronlar elektriksel aktivite sırasında yağ damlacıklarını da enerji için kullanabiliyor. Nature Metabolism dergisinde yayınlanan çalışma, beynin metabolizması hakkındaki kabul edilen bilgileri sorguluyor.

Yeni Araştırma: Beynin Yağ Yakımı ve Trigliserid Birikimi

Araştırmanın başyazarı Dr. Mukesh Kumar, yüksek enerji gereksinimi olan beyin dokusunda yağın kullanılmasının mantıklı olduğunu belirtiyor. Çalışmayı yürüten Dr. Timothy Ryan ise “Beynin yağ yakmadığını düşünüyorduk çünkü yağ depolarını hiç görmemiştik” diyor.

Bilim insanları, beyin üzerinde etkili olan DDHD2 genini inceleyerek yağ metabolizmasını araştırdılar. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu genin yağları parçalayan bir enzimi kodladığı ve enzimin devre dışı bırakılması durumunda beyinde trigliserid birikimi olduğu gözlendi.

Araştırmada, nöronların yağ damlacıklarını parçalayarak yağ asitlerine dönüştürdüğü ve mitokondrilere göndererek enerji ürettiği belirlendi. Yağ damlacıklarının beyin için alternatif bir enerji kaynağı oluşturduğu ortaya çıktı.

Yağ Yakımının Engellenmesi ve Etkileri

Çalışmada, farelerde yağ asitlerinin mitokondriye taşınmasını sağlayan enzimin bloke edilmesi sonucunda beyinlerin yağ damlacıklarını kullanamadığı görüldü. Bu durumda farelerin vücut ısılarının düştüğü ve kalp atışlarının yavaşlayarak yarı-hibernasyon (torpor) haline geçtiği belirlendi.

Nörodejeneratif Hastalıklara Umut Olabilir

Bilim insanları, bu bulgunun Parkinson ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların anlaşılmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Yaşlanma ve hastalık dönemlerinde yağ asitlerinin beyne enerji sağlayabileceği düşünülüyor. Dr. Timothy Ryan, “Glukoz ve lipidler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlayarak, nörodejenerasyonu açıklayabilir ve beynin korunmasına dair yeni yollar geliştirebiliriz” diyor.

Related Posts

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Hologram teknolojisi akıllı telefonları ele geçiriyor

Akıllı telefonlar, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen hologram teknolojisiyle iletişim dünyasında yeni bir sayfa açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların görüşleri, bu yenilikçi teknolojinin günlük yaşamı dönüştürme …

Microsoft’un desteklediği şirkette yapay zeka skandalı: Sorulara 700 Hintli cevap vermiş

Bir zamanların gözde yapay zeka girişimi Builder.ai’ın aslında yapay zeka olmadığı, Hindistan’da yüzlerce insanın çalıştığı bir sistem olduğu ortaya çıktı.