Beslenme alışkanlıklarının başka bir kanserle daha ilişkisi bulundu

Akciğer Kanseri Gelişiminde Glikoz Depolamanın Rolü

Sigara ve hava kirliliği gibi bilinen risk faktörlerinin yanı sıra, vücudun glikozu depolama şeklinin de hastalığın gelişiminde rol oynayabileceği bildirildi. Yapılan araştırmada, glikojen adı verilen ve vücutta glikozu depolayan molekülün bazı akciğer kanseri türlerinin gelişiminde etkili olabileceği belirlendi. Bu bulgu, hastalığın biyolojisini anlamada önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Çalışmada, ‘uzaysal metabolomik’ adı verilen ileri düzey bir analiz yöntemi kullanıldı. Bu teknik, araştırmacılara doku içerisindeki küçük moleküllerin konumlarını yüksek hassasiyetle inceleme imkanı sunuyor. Ekip, bu yöntemi kullanarak glikojenin belirli akciğer kanseri hücrelerinde yoğunlaştığını ortaya koydu.

Florida Üniversitesi’nden moleküler biyolog Ramon Sun, geliştirilen analiz platformuyla hastalıkların moleküler düzeyde adeta gözle görülür hale geldiğini belirtti. Sun, “Bu platform sayesinde, araştırmacılar daha önce fark edilmeyen moleküler örüntüleri ve etkileşimleri büyük bir detay ve derinlikle gözlemleyebiliyor” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları uzun süredir glikojenin farklı kanser türleriyle olan bağlantısını araştırıyor. Bu son bulgular ise beslenme kalitesi ve metabolizmanın, akciğer kanseri gibi ciddi hastalıklarda sanıldığından daha önemli bir rol oynayabileceğine işaret ediyor. Araştırmanın, hastalığın önlenmesi ve tedavisinde yeni stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Related Posts

Bilim dünyasında ezber bozan bulgu: Beyin, sadece şekeri değil yağı da enerjiye çeviriyor

ABD’de bilim insanları, beyin hücrelerinin yalnızca glikoz değil, yağları da enerji için kullanabildiğini ortaya koydu. Bu buluşun, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıkların yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde bilim insanlarına yardımcı olabileceği öngörülüyor.

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Mobil ve internette her şeyi değiştirecek ihale için tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G frekans ihalesinin Ağustos ayı içinde yapılacağını ve 5G mobil iletişimin gelecek yıl başlamasını beklediğini söyledi. Milyarlarca dolar değerinde olacak ihalenin katılımcılarının ilerleyen günlerde kesinleşmesi bekleniyor.

Trump kendi telefon markasını duyurdu! İşte özellikleri ve fiyatı

Amerika Başkanı Trump, T1 isimli kendi telefon markasını duyurdu. Altın kaplama görünümlü telefon, uygun fiyatlı Android modellerle kıyaslandığında bile bu modellerle rekabet edecek seviyede gözükmüyor. İşte Trump’ın telefon markasının özellikleri ve tahmini fiyatı…

Hologram teknolojisi akıllı telefonları ele geçiriyor

Akıllı telefonlar, bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen hologram teknolojisiyle iletişim dünyasında yeni bir sayfa açtı. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların görüşleri, bu yenilikçi teknolojinin günlük yaşamı dönüştürme …