Avrupa’da kartlar yeniden dağıtılıyor: 1 Ocak 2028’de Ruslarla ilişki tamamen kesilecek

AB, 2027 Yılında Rusya’dan Doğal Gaz İthalatını Yasaklamayı Planlıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Birlik üyesi ülkelere yönelik yaptığı öneriye göre, Rusya’dan doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı 2027 yılı sonunda tamamen yasaklanabilir.

Teklif, AB Komisyonu’nun, gaz ve petrol ithalatını Rusya’dan kademeli olarak azaltmayı hedeflediği bir yasa tasarısıyla ilgilidir.

Bu kapsamda, üye ülkelerde Rusya’dan gelen boru hattı gazı ve LNG’nin kullanımı aşamalı bir şekilde sonlandırılacaktır.

Üye ülkeler, Rusya’dan doğal gaz ve petrol ithalatını durduracak stratejiler ve adımlar içeren planlar hazırlayacaklardır.

Yeni alımlar açısından, Rusya’dan gaz ithalatı 1 Ocak 2026’dan itibaren sona erecektir.

17 Haziran 2025 tarihinden önce yapılacak kısa vadeli sözleşmeler kapsamındaki gaz ithalatı ise 17 Haziran 2026’ya kadar devam edecektir. Ayrıca, denize kıyısı olmayan ülkelere yönelik olan ve uzun vadeli sözleşmelere bağlı olarak gerçekleştirilen boru hattı gaz teslimatlarına 2027 yılı sonuna kadar izin verilecektir.

Uzun vadeli sözleşmeler kapsamındaki ithalatlar ise 2027 sonunda durdurulacaktır.

Bu plan doğrultusunda, 1 Ocak 2028 itibarıyla AB’nin Rus gazı kullanımı fiilen sona erecektir.

Ayrıca, Rusya veya Rus şirketleriyle LNG terminal hizmetleri için uzun vadeli sözleşmelerin yapılması da yasaklanacaktır. Terminal kapasitesi alternatif tedarikçilere yönlendirilecektir.

Rus gazının ithalatının aşamalı olarak durdurulması enerji fiyatları üzerinde olası etkileri ve arz güvenliği risklerini minimize etmeyi amaçlamaktadır.

Rus gazı tedarik sözleşmelerine sahip olan şirketler, AB Komisyonu’na gerekli bilgileri sağlamakla yükümlü olacaklardır.

AB Komisyonu ve AB Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı (ACER), süreci yakından takip edecek ve enerji arz güvenliği açısından bir tehdit oluşturabilecek durumlarda gerekli acil önlemleri alacaklardır.

Yasa teklifinin yürürlüğe girebilmesi için AB Konseyinde üye ülkelerin çoğunluğunun ve Avrupa Parlamentosu’nun onayına ihtiyaç vardır.

AB, 2021 yılında kullanılan doğal gazın %45’ini Rusya’dan tedarik etmekteydi. Ancak geçen yıl bu oran %19’a düşmüştür.

Birçok AB ülkesi halen Rusya’dan LNG ve boru hattı gazı almaya devam etmektedir.

Öte yandan, Macaristan ve Slovakya, gaz alım yasağının enerji fiyatlarını artıracağı endişesiyle karşı çıkmaktadır. Ancak AB, bu adımla enerji arz güvenliğini sağlamayı hedeflemektedir.

Related Posts

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.

Çinli otomobil devinin ilk elektrikli SUV’u yollara çıktı!

Dışarıdan bakıldığında, tekerlek-gövde oranı 3:1, tekerlek-yükseklik oranı 2.1:1 ve genişlik-yükseklik oranı 1.25:1’dir ve çekici görsellerinin temelini oluşturur. Bu dikkatlice dengelenmiş oranlar, Xiaomi YU7’ye yüksek performanslı SUV’lerin klasik …