Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

Almanya’da Altın Rezervlerine İlişkin Endişeler Artıyor: Trump Döneminde Yaşananlar

Donald Trump’ın başkanlık döneminde Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili endişeler tekrar gündeme geldi. Hristiyan Demokrat Birliği’ne bağlı sendikalar ve siyasetçiler, rezervlerin Almanya’ya getirilmesi talebini sıklaştırdı.

‘ALTINIMIZI MEMLEKETİMİZE GERİ VERİN’

CSU Avrupa Parlamentosu Üyesi Markus Ferber, Trump’ın öngörülemez olduğunu ve yabancı altın rezervlerine yönelik farklı yaklaşımlar geliştirebileceğini unutmamak gerektiğini ifade etti. ABD’nin artık eskisi kadar güvenilir bir ortak olmadığını belirten Ferber, Bundesbank’ın bu yeni jeopolitik duruma göre hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Mart ayında Avrupa Vergi Mükellefleri Derneği Başkanı Michael Jaeger ise benzer bir kampanya başlattı ve altınların memlekete geri getirilmesi çağrısında bulundu.

ALMANYA’NIN YURTDIŞINDAKİ ALTINLARI NEREDE?

Bundesbank’ın yıllık verilerine göre Almanya’nın toplam 3352 tonluk altın rezervinin yaklaşık yarısı Frankfurt’ta, yüzde 37’si New York’taki Federal Rezerv kasalarında ve geri kalan kısmı ise Londra Bankası’nda tutuluyor.

Almanya’nın yurtdışında altın depolaması, II. Dünya Savaşı sonrası dönemdeki ekonomik koşullardan kaynaklanıyor. İlk başta altın rezervine sahip olmayan Almanya, ticaret fazlasıyla elde edilen rezervleri ülkeye getirmek yerine yurtdışındaki kasalarda saklamayı tercih etti.

FED BAĞIMSIZLIĞI VE GÜVENLİK KAYGILARI

Donald Trump‘ın Fed Başkanı Jerome Powell‘a yönelik eleştirileri ve Fed’in bağımsızlığına ilişkin tartışmalar, altın rezervlerinin güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Bazı uzmanlar, Trump’ın Fed’e daha fazla kontrol sağlama çabalarının, Almanya’nın altın rezervlerini de riske atabileceğini düşünüyor.

Buna karşın Bundesbank sözcüsü, New York Fed’in hala güvenilir bir depo olduğunu belirtti ve altın rezervlerinin güvenliği ve pazarlanabilirliğinin ön planda olduğunu vurguladı.

BUNDESBANK’TAN GÜVEN MESAJI

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, bu tartışmaları yakından takip ettiğini ancak endişe duymadığını belirtti ve New York Fed’deki meslektaşlarına olan güvenini dile getirdi.

Altın ticareti genellikle Londra merkezli olsa da, 2020 ABD başkanlık seçimlerinden sonra bazı yatırımcılar ithalat vergilerinden kaçınmak amacıyla altınlarını New York’taki COMEX depolarına taşıdı ve bu durum fiyatların yükselmesine sebep oldu.

YATIRIMCI ROTASI SİNGAPUR’A KAYIYOR

Son dönemde yatırımcı tercihlerinde bir değişim göze çarpıyor. ABD’deki varlıklı yatırımcılar, artan siyasi risklerden kaçınmak amacıyla altınlarını daha istikrarlı ve güvenli bir liman olarak gördükleri Singapur’a yönlendirmeye başladı.

Related Posts

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …

Bakan Işıkhan’dan emekli maaşı açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Emekli memurlarımızın maaş ve ikramiyelerinde ciddi iyileştirmeler sağladık” dedi.

Bakan Bolat: Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Her yıl hedeflerimizi aşarak hizmet ihracatında yeni rekorlara imza attık. Bundan sonraki süreçte de hizmet ihracatçılarımızla çalışarak ülkemizin geleceğine katkılarımızı daha da ileriye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

Dijital dönüşümde yol haritası çizildi

D Tech Cloud, Cloud Retail Summit ile perakende sektöründe dijital dönüşümün nabzını tuttu Yerli bulut teknolojisi şirketi D Tech Cloud, perakende sektörüne özel dijital dönüşüm çözümlerini, sektörün öncü markalarıyla buluşturduğu ‘Cloud Retail Summit’ etkinliğinde tanıttı.

Çinli otomobil devinin ilk elektrikli SUV’u yollara çıktı!

Dışarıdan bakıldığında, tekerlek-gövde oranı 3:1, tekerlek-yükseklik oranı 2.1:1 ve genişlik-yükseklik oranı 1.25:1’dir ve çekici görsellerinin temelini oluşturur. Bu dikkatlice dengelenmiş oranlar, Xiaomi YU7’ye yüksek performanslı SUV’lerin klasik …