Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin’den Fenilketonüri (PKU) Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin, fenilketonüri (PKU) hastalarına Kurban Bayramı’nda hayvansal proteinlerden ve hazır besinlerden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca ailelere PKU’lu çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

PKU’nun dünya genelinde en sık Türkiye’de görüldüğüne dikkat çeken Alptekin, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metabolizma kliniklerinde bu hastalığın tanı, tedavi ve izlem işlemlerinin yapıldığını aktaran Alptekin, “PKU, metabolizma hastalıklarının en önemlilerinden biri olup, genellikle doğuştan gelen metabolik hastalıklar arasında yer alır. Ülkemizde PKU prevalansı ortalama 5 binde bir olup, her yıl 300 ila 400 hastanın bu duruma maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun temel nedeni genellikle akraba evlilikleridir.” şeklinde konuştu.

PKU’lu hastaların protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Alptekin, doktor ve diyetisyenlerce sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, fenilalanin adlı bir amino asidin vücuda alınan proteinlerden biri olduğunu belirten Alptekin, şunları ekledi: “Sağlıklı bireylerde, fenilalanin vücuda alındıktan sonra bir enzim aracılığıyla tirosin amino asidine dönüşür. Ancak bu hastalık grubunda enzim eksikliği nedeniyle bu dönüşüm gerçekleşmez ve fenil ketonlara dönüşerek vücutta birikir. Bu durum özellikle nörolojik hasarlara ve beyin sağlığına olumsuz etkiler yapabilir.”

PKU hastalığının net bir tedavisinin olmadığını belirten Alptekin, bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. Alptekin, devletin PKU’lu hastalara destek verdiğini ve ailelere fenilalanin içermeyen mamaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli miktarda ücretsiz olarak temin edildiğini açıkladı.

Diyetisyenlerin, PKU tanısı almış çocuklara kırmızı et yerine sebze köftesi gibi alternatif ürünler önerdiğini belirten Alptekin, bu hastaların daha çok bitkisel içerikli besinleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde et tüketiminin artacağını belirten Alptekin, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocukları yakından takip etmeleri ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Yaz sıcakları tehlike saçıyor: Uzmanından öneriler

Prof. Dr. Ahmet Saltık, açık alanda çalışanların beyin kanaması riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü ve şapka önerisinde bulunan Saltık, “Sıvı ve tuz kaybı için hafif tuzlu ayran içilmeli” dedi.

Modern çağda ilişkiler neden kısa ömürlü? Çiftleri tüketen 6 yaygın hata!

Modern çağda ikili ilişkilerin büyük bir kısmı, adeta bağ kurulamadan başlıyor ve aynı hızla son buluyor. Uzman Klinik Psikolog Aycan Koç, günümüzde ikili ilişkileri tüketen 6 yaygın hatayı anlattı.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Demans çeşitleri: Zihin hangi yoldan kaybolur?

Her demans Alzheimer değildir. Kimi unutkanlıkla başlar kimi öfkeyle. Bazısı hayal gördürür, bazısı bedeni kilitler. Beyin farklı yollarla susar. Vasküler, Lewy cisimcikli, frontotemporal ve karışık tip… Farklı nedenler, farklı belirtiler farklı acılar… Hepsi aynı sona götürür.

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.