Çiğ süt üreticisine 19,1 milyar TL destek

Türkiye’de Çiğ Süt Üretimi Geçen Yıl Yüzde 4,7 Arttı

1 Haziran Dünya Süt Günü vesilesiyle Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan derleme sonuçlarına göre, Türkiye’de çiğ süt üretimi geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,7 artarak 22 milyon 487 bin 757 tona ulaştı.

Üretilen sütün yüzde 93,6’sı ineklerden, yüzde 4’ü koyunlardan, yüzde 2,1’i keçilerden ve yüzde 0,3’ü mandalardan elde edildi.

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, bu yılın mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artarak 1 milyon 15 bin 647 tona yükseldi. Aynı şekilde, ocak-mart döneminde içme sütü üretimi de yüzde 1,4 artışla 2 milyon 854 bin 383 tona çıktı.

Mart ayında süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 artarak 148 bin 525 ton oldu. Ocak-mart döneminde ise içme sütü üretimi yıllık bazda yüzde 1,1 artarak 431 bin 927 tona ulaştı.

Türkiye, inek sütü üretiminde dünyada 10. sırada yer alırken, Avrupa ülkeleri arasında 3. sırada bulunuyor. Ülkedeki süt ve süt ürünleri tüketimi kişi başına yılda yaklaşık 263 litre olarak hesaplandı.

Üretimde Verimlilik Ön Planda

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilerin girdi maliyetlerine katkı sağlamak ve üretimin sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla çiğ süt desteklerine devam etmektedir.

Bakanlık, bu yıl uygulanmaya başlanan yeni destekleme modeliyle temel desteklerin yanı sıra yönlendirici ve verimlilik odaklı başlıklara da odaklanmaktadır. Bu sayede, kaliteli çiğ süt üretiminin artırılması, spekülatif piyasa hareketlerinin önlenmesi, hayvancılık işletmelerinin gençleştirilmesi, kadınların üretimde etkin rol alması ve belirlenen bölgelerde üretim planlamasının teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Bu kapsamda, aile işletmeleri, kadın, genç ve kalite standartlarını karşılayan üreticilere ilave destek primleri ödenmektedir. 2020’de üreticilere 2 milyar 229 milyon 750 bin lira çiğ süt desteği sağlanırken, bu rakam 2023’te 4 milyar 258 milyon 355 bin liraya yükseldi.

Geçen yıl toplamda 5 milyar 517 milyon 772 bin lira destekleme ödemesi yapılan üreticilere, 2020-2024 dönemindeki destek tutarı ise 19 milyar 89 milyon 629 bin lira seviyesine ulaştı.

Related Posts

Tekstil devlerinden kötü haber! İflas korumaları peş peşe geldi…

Türkiye’nin köklü iki tekstil markası Art Giyim ve Gülsoy Tekstil, konkordato ilan etti. İstanbul merkezli Gülsoy Tekstil’e üç aylık mühlet tanınırken Art Giyim’e 1 yıl iflas koruması verildi.

Fotoğraflar sızdırıldı: İşte yeni Tesla Model YL!

Yeni Model YL’de üç sırada altı koltuk, yani üç sıranın her birinde iki koltuk bulunuyor. Üreticiler, MIIT’nin yeni modelleri tanıtmasını sabırsızlıkla bekliyor ve ardından fotoğraflar genellikle gerçek tanıtımdan önce medyada yer alıyor …

İpsala Pirinçli Mantısı Tescillendi

İpsala’nın yerel lezzeti ‘pirinçli mantı’, coğrafi işaretle koruma altına alındı.

Meyve fiyatları yüzde 200 zamlandı

Makyajlı verileriyle tepkilerin odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile hayat pahalılığını gizleyemedi.

Yeni vergi düzenlemeleri Meclis’ten geçti

Vergi düzenlemelerini içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Germencik’te Zincir Market Denetimleri Yapıldı

Aydın’ın Germencik ilçesinde, belediye ekipleri vatandaşların sağlığını ve ekonomik güvenliğini korumak amacıyla zincir marketlerde denetimler gerçekleştirdi. Fiyatlar, son kullanma tarihleri ve hijyen şartları incelendi.