Piyasalarda istihdam rakamları etkisi

Rusya-Ukrayna Savaşı ve Küresel Piyasalar

Küresel piyasalarda Rusya-Ukrayna savaşının sonlanması, ABD-Ukrayna ortaklığı ve tarifler sonrası özellikle Çin’in alacağı tavır yakından izlenirken, yurt içinde gözler bozulan enflasyon beklentiler sonrasında ekonomi yönetimi ve TCMB’ye çevrildi. Merkez’den lirayı koruyacak hale geldi.

Geçen Haftanın Öne Çıkanlar…

Trump’tan Fed’e Eleştiri

ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinin 100. gününü kutlamak için salı günü düzenlenen etkinlikte, ekonomi politikaları ve gümrük vergisi rejimini savunmaya devam ederken, Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini tekrarladı.

ABD ve Ukrayna Arasında Ortak Anlaşma

ABD Hazine Bakanlığı, ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını açıklarken anlaşmanın bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı aktarıldı.

ABD-Çin Müzakereleri Hız Kazandı

Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini açıklandıktan sonra iki taraf arasında olası anlaşmaları değerlendirdiklerini belirtti.

TCMB’den TL’yi Destekleme Hamlesi

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi desteklemek için yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan artırdığını açıkladı. Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faiz ve telafi oranları yükseltildi. 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak şekilde ihracat bedeli satış zorunluluğu yüzde 35’e çıkarılırken, döviz dönüşüm desteği yüzde 3’e yükseltildi.

ABD’de İstihdam Rakamları Takip Edildi

Haftanın son işlem gününde ABD tarafında tarım dışı istihdam rakamları takip edildi. Tarım dışı istihdam 177 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

Related Posts

İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın zirvesinde

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1529 uçuşla nisan ayında Avrupa’nın en yoğun havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Almanya’da ehliyet almak artık bir lüks mü?

Almanya’da birçok genç için ehliyet artık karşılanamaz bir maliyet haline geldi. Artan şikâyetler reform çağrılarını da beraberinde getiriyor.

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir