Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Google NotebookLM kendi uygulamasına kavuşuyor

Google genelde son kullanıcıya yönelik yapay zekâ özelliklerini Gemini ara yüzü üzerinden sunuyor ancak akademik gibi görünse de herkesin kolay bir şekilde yararlanabileceği ikinci bir ara yüzü daha var.  Google NotebookLM cebinize giriyor …

İşten çıkarma furyası sürüyor; EA yüzlerce çalışanıyla yolları ayırdı

Geçen yılın oyun dünyasında gündem konularından biri de işten çıkarmalardı. Bu yıl ise EA büyük bir işten çıkarma yaparak, tekrar gündeme geldi.

Statcounter Mayıs 2025 raporu: Windows pazarında dengeler değişiyor

Statcounter’ın yeni verileri, masaüstü işletim sistemleri pazarındaki son durumu gözler önüne seriyor. Windows 11, pazar payını kararlı bir şekilde artırırken, Windows 10’un konumu giderek zayıflıyor. Özellikle Nisan ayındaki değişim ve bölgesel farklar dikkat çekici.

GeForce Now’a bu hafta eklenen oyunlar belli oldu!

Güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duymadan yalnızca stabil bir internet bağlantısıyla popüler oyunları oynamaya imkan tanıyan GeForce Now haftanın duyurdu. İşte detaylar! GeForce Now haftanın oyunları açıklandı – 1 Mayıs GeForce Now tarafından …

Mayıs ayında çıkacak en dikkat çekici 10 oyun

Clair Obscur: Expedition 33, Blue Prince ve The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered gibi beğeni kazanan üç oyunun çıkışına sahne olan nisan ayını artık geride bırakmamızla birlikte, gözler yepyeni oyunlarla gelen mayıs ayına çevrildi. Her ay olduğu …

En çok satan akıllı telefon markaları açıklandı: Birinci şaşırtmadı

Pazar araştırma firması Canalys, küresel telefon pazarının 2025 1.çeyrek rakamlarını paylaştı. Canalys verilerine göre, bu dönemdeki sevkiyatlar 296.9 milyon adetle bir önceki yıla oranla neredeyse aynı kaldı. İşte 2025 yılında en çok satan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir