Tekstilde kriz derinleşiyor: 2 yılda 300 bin kişi işten çıkarıldı

Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Ağır Kriz Yaşıyor

Türkiye ekonomisinde başı çeken tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen sektörlerin başında geliyor. Döviz kurlarındaki artış, enflasyonun yükselişi ve maaşlardaki artışlar sektörü olumsuz yönde etkilemekte ve sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyonun altına düşmesine neden olmaktadır.

Yabancı para birimlerindeki yükselişin enflasyon seviyesinin altında kalmasıyla birlikte, tekstil üretim tesisleri Mısır’a kaymaya başlamış ve Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı 200’e ulaşmıştır.

Sektör temsilcileri, tekstil ve hazır giyim sektöründe ciddi bir kan kaybı yaşandığını belirtmekte ve mevcut durumun devam etmesi halinde Türkiye’nin bu sektördeki rekabet gücünü kaybedebileceği uyarısında bulunmaktadır.

İhracatta Gerileme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin tekstil ve ham madde sektörü 2024 yılında 207 ülke ve serbest bölgeye ürün ihraç etmiştir. Ancak, bu dönemde tekstil ihracatı bir önceki yıla göre binde 6 düşüşle 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde hazır giyim ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17,9 milyar dolar, deri ve deri mamulleri ihracatı ise yüzde 17,9 azalarak 1,5 milyar dolara gerilemiştir. En fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Avrupa Birliği ülkeleri ön sıralarda yer almış olup, İtalya, İngiltere ve İspanya ilk üçte yer almıştır.

İstihdamda Azalma

Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin tekstil ihracatının 2022 yılında 10,35 milyar dolarla zirveye çıktığını belirterek, daha sonraki yıllarda düşüş yaşandığını ifade etmiştir. Gültepe, tekstil ve hazır giyim sektöründe son 2 yılda 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını ve Anadolu’da istihdam edilecek nitelikli iş gücü bulmanın zorlaştığını vurgulamıştır.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise 2024 yılının sonlarına doğru sektördeki istihdam kaybının 300 bine ulaştığını belirtmiştir. Sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyon 250 bin kişiden 950 bine düştüğüne işaret eden Fayat, toplam istihdamın yüzde 25’inin kaybolduğunu dile getirmiştir.

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ise Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründeki zorluklarla birlikte dış pazarlarda Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in öne çıktığını ve Avrupa’da Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiğini belirtmiştir.

Related Posts

Türkiye’nin devi iflas etti. Sektörün liderlerindendi

Karadeniz Ereğli merkezli Bektaş Demir Çelik, ekonomik zorluklara yenik düşerek iflas etti. 2004’te Şenol Bektaş tarafından kurulan şirket, 1994’ten bu yana demir çelik sektöründe köklü bir geçmişe sahipti. Yerli yassı çelik ürünlerinin satışı ve …

Pakistan ezberleri bozar. Hindistan savaşı kaybeder. Babür’ün dönüşünü izleriz. Bin yıllık tarih bugüne gelir, Güney Asya’da harita değişir. Belki de zamanı gelmiştir!

Hindistan’ın önceki gece Pakistan topraklarına füze ve savaş uçakları ile saldırı başlatması, Güney Asya’yı bir anda hareketlendirdi. Haftalardır devam eden gerilim ve savaş açıklamaları, Hindistan’ın Pakistan’a 24 hava ve füze saldırısı il e gerçeğe döndü. Yıllardır Ortadoğu’da devam eden savaşlar Güney Asya’ya mı taşınıyor du? İki ülke topyekûn savaşa girerse bölge ülkeleri ne yapacaktı? Çin’in, Rusya’nın tavrı ne olacaktı? Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan ne yapacaktı? Bangladeş

Ev sahipleri, kiracılar ve emlakçılar artık e-Devlet’ten yapacak

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek” dedi.

e-Devlet’ten kira sözleşmeleri için yeni dönem: Kullanıma açıldı!

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetin bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldığını belirterek, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek.” dedi.

Hindistan Siyonizmi: Rol modeli İsrail

6 Mayıs’ta Pakistan’a saldıran Hindistan ordusunun Azad Keşmir’de iki camiyi de hedef alması, ülkede Başbakan Modi ile birlikte yükselen “İslam düşmanlığının” göstergesi. Modi döneminde İsrail’in yakın müttefikine dönüşen ülkede yönetici elitin ideolojisi haline gelen “Hindutva” da “Siyonizm”e benzerliğiyle dikkat çekiyor.

İzmir’e kruvaziyerle binlerce turist geldi

Yunanistan’dan gelen 2 bin 742 yolculu “Costa Fascinosa” ile 1798 yolculu “Marella Discovery 2” adlı kruvaziyerler, sabah İzmir Limanı’na demirledi. Gemilerdeki çoğunluğu İngiliz, İtalyan ve İspanyol turistler, kent merkezindeki turistik alanların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir